top of page

Můj rok 2021 a fotografické soutěže

Aktualizováno: 11. 2. 2022

Pro začínající fotografy je účast na fotografických soutěžích určitě lákavá. Je to příležitost poměřit své síly, získat zpětnou vazbu a když se zadaří, třeba se i zviditelnit. Fotografických soutěží existuje opravdu nekonečně. Mezinárodní i lokální, pro děti, mládež nebo přímo fotoreportéry. Soutěže zdarma i ty s účastnickým poplatkem,... Na internetu je informací i přehledů soutěží hodně, proto jsem se rozhodla v některém z příštích článků nevytvářet jen seznam soutěží a jejích pravidel (která se navíc průběžně mění), ale spíš popsat své osobní zkušenosti s některými z nich.


A teď už k mým letošním, respektive loňským soutěžním výsledkům. Protože preferuji dělat věci na 100%, i tady jsem se vydala cestou "raději méně, ale pořádně". A vzhledem k tomu, že šlo v mém případě o první účast v obou soutěžích, výsledek mi udělal opravdu radost. Navíc jsem bonusově vyhrála ještě jednu soutěž, kam fotografii přihlásila sama tanečnice.


1) ROK S MEGAPIXELEM 2021 - 10. místo podle hodnocení odborné poroty

Galerii Megapixel asi netřeba moc představovat. Jejich soutěž mám opravdu ráda, protože tak trochu svědčí o všestrannosti fotografů a zároveň, minimálně mě, často inspiruje k vyzkoušení disciplín, které třeba člověk ani běžně nefotí. Soutěž probíhá celoročně, kdy je každý měsíc vyhlašováno téma pro dané kolo soutěže.

Specializuji se na portrétní, především aranžovanou fotografii a reportáž, proto mě krásné 10. místo opravdu potěšilo. Nevím, kolik bylo účastníků celkem, nějaké bodíky si ale odneslo 378 fotografů. Mé snímky bodovaly v kategoriích: Úpravy a retuše, Portrét na dlouhý čas, Příroda volá, Portrét ve Street fotografii nebo třeba Sportovní fotografii.

Můžete si prohlédnout výsledky i mé úspěšné fotografie a třeba se inspirovat také od dalších skvělých autorů tady

Modelka Kateřina Illina, studentka pražské konzervatoře, autor fotografie Sylva Křenková
Agentka - ocenění odborné poroty v kategorii Úpravy a retuše, modelka Kateřina Iliina, studentka pražské konzervatoře



2) 35 Awards - postup 2 fotografií do druhého kola

Jedna z největších fotografických soutěží na světě, kde hlasuje nejen odborná porota, ale i sami soutěžící fotografové. Trošku mě mrzí, že do třetího (závěrečného) kola mi postup unikl jen o vlásek, přesto i 2. kolo (v kategoriích aranžovaná fotografie a dětský portrét) vnímám pozitivně, už i proto, že to byla moje první účast, soutěž má poměrně specifický průběh i kritéria a přihlášených v předkole bylo 444 000 fotografií. Ale o tom zase příště.




A vlastně ještě jedna bonusová soutěž. Skvělá Estherka Kubesová vyhrála s mojí fotografií soutěž o "Nej fotografii ve skoku" a tím také slevu na účast v příštím ročníku tanečního klání. Pořadatelem byla mezinárodní baletní soutěží Golden Bee Dance Festival se sídlem ve Švýcarsku!

Golden Bee Dance, autor fotografie Sylva Křenková
Vítězná fotografie v soutěži o nejlepší snímek ve skoku

bottom of page