top of page

Jak se připravit na podzimní focení?

Aktualizováno: 10. 10. 2022

Podzim je nádherné období pro focení. Stromy se proměňují do přenádherných barev a při troše štěstí přijde i babí léto. Sluníčko je měkké a nádherně kreslí a případné ranní focení zase může ozvláštnit až mysticky vyhlížející mlha.


Jenže na druhou stranu je to také období, kdy může být počasí nevyzpytatelné. Bojíte se, že focení proprší? Nebo si nejste jistí, jak s tou záplavou barev naložit? Chcete se fotit jako rodina a nevíte, jak to všechno zvládnete? Jak udržet pozornost dětí a nevyděsit ani manžela?


Na vaše otázky odpoví následující řádky. Úvodní body se týkají především rodinného, dětského a párového focení, i když mnohé rady se budou hodit i tanečníkům! Pro ty je vyhrazen samostatný bod č.5.


ZÁKLADEM JE PŘÍPRAVA...


1) STYL FOCENÍ Nebojte se fotografovi popsat jakou máte představu anebo naopak přiznat, že potřebujete poradit :) Osobně mám nejraději, když mi klienti něco o sobě povědí a na základě všech informací (koníčky, povaha, příležitost, ke které se fotíte,...) vybíráme ideální styl.


- Lifestyle: podzim je pro lifestyle focení jako stvořený. Půjdeme společně na procházku a pořídíme fotky přirozené, ze kterých budou sršet vaše nenucené emoce. S dětmi si můžeme pohrát s listím.

- Aranžované fotografie, portréty: působí velmi přirozeně, zároveň máme ale maximální kontrolu nad výsledkem. Při vhodně zvoleném prostředí a oděvu může vzniknout i velmi pozitivně působící business portrét.

- Umělecké a tématické focení: art focení v šatech celých z listí nebo strašidelný Halloween? Nápadům se meze nekladou.



2) CO NA SEBE...aneb trocha teorie o barvách

Vyladit oblečení je vždy důležité, na podzim a pokud se fotí více lidí to platí dvojnásob. Zvolte některý z následujících přístupů a v případě jakýchkoliv pochyb mě neváhejte kontaktovat, poradenství ohledně příprav na focení je samozřejmou součástí všech mých nabídek :)


- buďte "tón v tónu" nebo komplementární (barvy, nacházející se na opačné straně kruhu spolu skvěle fungují)

Barevná paleta a komplementarita

- zvolte základní, neutrální barvu (béžová, hnědá, bledě modrá) a k ní dolaďte výrazné doplňky (např. dcera červená sukně, tatínek červená šála, syn červené tričko, maminka červená rtěnka a kabelka)

- zvolte 2 - 3 doplňující se, spíše tlumené barvy (skvěle fungují kombinace jako béžová + bordó, modrá + žlutá/hořčicová, zelená + fialová,....). Příklad krásných podzimních barevných ladění:


- vycházejte z toho, co máte všichni v šatníku (často funguje riflovina) a doplňte 1-2 barvami/materiály. Riflovinu (nebo jiný styčný materiál či barvu) ale využijte různorodě: kalhoty, sukně, bundy, viz. bod co si neoblékat níže.


- využívejte přirozené, přírodní barvy

- i u obuvi funguje střídmost a přírodní materiály a barvy (kožené polobotky, balerínky,....)


3) CO SI NEOBLÉKAT!!!

- určitě nechcete vypadat jako sportovní mužstvo v uniformě. Vyhněte se tedy výběru, kdy budou mít všichni na sobě např. rifle a černé tričko!

- NE potiskům a nápisům všeho druhu - NE neonovým barvám - vhodné je také vyvarovat se drobných vzorů (možný vznik moiré efektu....ale o tom třeba někdy jindy)

4) CO JEŠTĚ S SEBOU

- může být chladněji, klidně se vybavte teplejším oblečením, které na focení můžete sundat pokud neladí a zase se rychle obléci.

- také bývá příjemné, mít s sebou teplý nápoj, minimálně pro děti - mají děti rády nějakou hračku nebo plyšáka? Určitě jej přiberte také, je to skoro člen rodiny :) - klobouky jsou cool :) Zachytí i pár kapek, ale také tvář opticky orámují a na fotografiích vypadají skvěle

- ani ne tak "s sebou," jako "na sebe" - make up a úprava vlasů. Líčení se nemusíte bát, naopak je vždy na fotografiích méně výrazné,, než jak se vidíte v zrcadle. Proto doporučuji minimálně zvýraznit oči. Upravené vlasy pak dokážou posunout výslednou fotografii o level výše. Vždy je fajn mít gumičky a sponky v záloze pro případnou úpravu účesu nebo změnu image při focení.



5) PŘÍPRAVA PRO TANEČNÍKY

Je vhodné se ještě doma rozcvičit, na místě pak budete mít také možnost se protáhnout. Fotografie budou určitě působivější, pokud dáte do pohybu své maximum. Ze zkušenosti pak vím, že jsou některé (zejména mladší) tanečnice schopné se pro fotku "přetrhnout". Cílem je ale odnést si krásný zážitek a vzpomínky, nikoliv úraz....

Kostým

- fantasticky funguje krémová, a bílá barva a za specifických okolností i černá (domluvíme podle lokace). -podzimní příroda je velmi pestrobarevná, proto jsou vhodné decentní, méně vzorované a zdobené kostýmy.

Mnohé mám k dispozici na zapůjčení, neváhejte se mě zeptat.

S sebou:

- na rozdíl od běžných lidí budete podstatně méně oblečení, je tedy nezbytné udržovat se v teple!!! Přibalte svetry, bundy, klidně i župan nebo deku (vhodnější propínací než přes hlavu), tepláky a zateplovací obuv (případně volné nazouváky, tenisky,....do kterých se rychle můžete obout)

- špičky/piškoty se při focení venku vždy ušpiní, ideální je vzít staré kusy "na odpis"

- (teplé) nápoje, klidně i svačinka :)

- líčení a sponky + gumičky pro případné doladění vzhledu



6) NAČASOVÁNÍ

- měkké sluníčko je nejkrásnější, fotografie pořízené brzy ráno nebo odpoledne/večer budou nejpůsobivější

- nestihli jste období, kdy je listí na stromech nejkrásnější? Nezoufejte, osobně na jaře i na podzim přírodu bedlivě "monitoruji", většinou se dá najít nějaké místečko, kde ještě listí je, případně lze trošku experimentovat....i opadané listí je skvělé!

- opravdu už se nenašel jiný termín a má vám pršet? Věřte, že deštník není nepřítel, ale naopak fantastická rekvizita!

A především, focení nikdy nesmí být trápení, ale příjemný zážitek pro všechny zúčastněné. Jak se připravit už víte a s pózováním poradím na místě :)

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page